- Tab 1
«Υγροτ(ρ)οπο-ποιώ τη Συμπεριφορά μου»: Περιφερειακό Δίκτυο του Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας
«Αλλάξτε συμπεριφορές… Ανακυκλ S.O.S. τε»: Περιφερειακό Δίκτυο του Κ.Π.Ε. Βάμου
«Τα σπήλαια της Ελλάδας»: Εθνικό Δίκτυο του Κ.Π.Ε. Βάμου
«Βιοποικιλότητα, το εργαστήρι της ζωής»: Εθνικό Δίκτυο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς
«Λίμνες πηγές έμπνευσης για προγράμματα Π.Ε.»: Εθνικό Δίκτυο του Κ.Π.Ε. Καστοριάς
Χρήσιμες Συνδέσεις
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Διεύθυνση Δ/βάθμιας Εκπ/σης Ηρακλείου
Διεύθυνση Π/βάθμιας Εκπ/σης Ηρακλείου
Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης
Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Ν.Ηρακλείου
Πύλη Παιδαγωγικού Υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Διαδικτυακή Πύλη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΙΝ
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Το Κ.Π.Ε
Ίδρυση-Σκοπός
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ρούβα βρίσκεται στο χωριό Γέργερη του Ν. Ηρακλείου, έδρα του Δήμου Ρούβα. Στεγάζεται στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων, δίπλα στο Γυμνάσιο, σε κτίρια που παραχωρήθηκαν στο ΚΠΕ από το Δήμο Ρούβα και διαμορφώνονται κατάλληλα με δαπάνες του Δήμου.
Ιδρύθηκε με την Υ.Α. 133300/Γ7/16-10-08 (ΦΕΚ 2248 τ.Β./4-11-08) και στελεχώθηκε το 2009 με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Δήμου Ρούβα, μεταξύ των οποίων υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση.
Ο Δήμος Ρούβα διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή για το ΚΠΕ και το υποστηρίζει με τις υπηρεσίες του. Το Υπουργείο Παιδείας χρηματοδοτεί το ΚΠΕ μέσω ειδικού λογαριασμού του ΕΣΠΑ και παρέχει το εκπαιδευτικό προσωπικό με το οποίο στελεχώνεται το ΚΠΕ.
Βασικός Σκοπός του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα, ως εκπαιδευτικής δομής, είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Αγωγή. Στόχος του είναι να εκπαιδεύσει μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλες κοινωνικές ομάδες, ώστε να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση, να ενημερωθούν για την αειφόρο ανάπτυξη σε συνάρτηση με τον πολιτισμό και την ιστορία σε τοπικό επίπεδο, να αποκτήσουν γνώση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, και να διαμορφώσουν αξίες συνειδητοποιημένου και ενεργού πολίτη, που αναλαμβάνει υπεύθυνη στάση και δράση για τη λύση τους.
Οι δραστηριότητές του συνοψίζονται σε:
- Υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) με την εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών μεθόδων για μαθητές όλων των βαθμίδων,
- Διοργάνωση Σεμιναρίων & Ημερίδων για Εκπαιδευτικούς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες όπως τάξεις Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, υπάλληλοι Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μέλη Συμβουλίων νέων, ΚΑΠΗ, Σύλλογοι της περιοχής, επαγγελματικές ομάδες που η δραστηριότητά τους συνδέεται με το περιβάλλον και την αειφορία, φοιτητές και μεταπτυχιακοί σπουδαστές Σχολών με συναφές αντικείμενο (σε ότι αφορά τις επαγγελματικές ομάδες τα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα του Κ.Π.Ε δεν είναι προγράμματα κατάρτισης),
- Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού που αφορά τα σεμινάρια εκπαιδευτικών και ενηλίκων και τις δραστηριότητες των Προγραμμάτων,
- Συμμετοχή σε θεματικά δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.),
- Ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα ΚΠΕ και άλλους φορείς σε τοπικό, αλλά και ευρύτερο επίπεδο,
- Προώθηση της Έρευνας για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.) σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Εγκαταστάσεις
Το Κ.Π.Ε. Ρούβα στεγάζεται στη Γέργερη, στο χώρο των παλιών κατασκηνώσεων, δίπλα στο Γυμνάσιο και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το Μουσείο Τοπικής φυσικής ιστορίας του Γυμνασίου Γέργερης-Δήμου Ρούβα, ιδρύθηκε το 1996 μετά από μια πρωτοποριακή συνεργασία του Γυμνασίου Γέργερης (καθηγητές-μαθητές) του Δήμου Ρούβα, του ΤΟΕΒ Γέργερης και άλλων τοπικών φορέων. Επιστημονική στήριξη παρείχαν η Δνση Δασών Ηρακλείου, το ΙΓΜΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αθήνας το ΓΕΩΤΕΕ/παρ. Κρήτης. Ακόμα υπήρξε συνεργασία με αρκετούς ιδιωτικούς φορείς.
Διευθυντής του γυμνασίου Γέργερης ήταν ο Κωνσταντίνος Καλογιαννάκης (φυσιογνώστης),
Επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο Στέλιος Μανωλιούδης (γεωλόγος),
Την παιδαγωγική ομάδα συμπλήρωσαν ο Γιάννης Αλεβιζάκης (μαθηματικός) και η Κατερίνα Σκαλίδη (φιλόλογος),
Επίσης συμμετείχαν το σύνολο των μαθητών του γυμνασίου Γέργερης τις σχολικές χρονιές 1995-1996 και 1996-1997.
Νερόμυλος
Ελαιόμυλος - Πολιτισμός της ελιάς και του λαδιού
Πρόκειται για την ανακατασκευή του δεύτερου σε σειρά από τους 27 νερόμυλους της Γέργερης (Μεσακός) που δωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες στο Δήμο Ρούβα και ο οποίος λειτουργούσε σαν φάμπρικα (ελαιόμυλος) και σαν αλευρόμυλος, με σκοπό να είναι επιδεικτικός ελαιόμυλος.
Στην αυλή υπάρχουν ανακατασκευασμένα λιοτρίβια και πιεστήρια από τη Μινωική εποχή μέχρι το 19ο αιώνα. Ο ίδιος λειτουργούσε με νερό και έχουν διατηρηθεί όλα τα στοιχεία του όπως βρέθηκαν.
Αίθουσα προβολών
Το ΚΠΕ χρησιμοποιεί το Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ρούβα που βρίσκεται δίπλα στα Γραφεία του.
Ξενώνες
Οι Ξενώνες του ΚΠΕ Ρούβα, που είναι υπό κατασκευή, στεγάζονται στον Χώρο των Παλιών Κατασκηνώσεων ανάμεσα στα Γραφεία του ΚΠΕ και το Γυμνάσιο Γέργερης.
Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών
Το Κέντρο χρησιμοποιεί το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Γυμνασίου Γέργερης.
Αναψυκτήριο
Στο χώρο του κέντρου λειτουργεί και αναψυκτήριο υπό την αιγίδα του γυναικείου συνεταιρισμού «Ιδαία Γη».
Κέντρο ΄Ανεβος
Το σχολείο «ΑΝΕΒΟΣ» - Βιβλιοθήκη - Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Παπά Σπύρος Παπαδάκης» έχει διαμορφωθεί κατά ένα μεγάλο μέρος στο παλιό σπίτι του Παπά Σπύρου Παπαδάκη, το οποίο δωρήθηκε στην ενορία Γέργερης «Άγιου Γεωργίου» με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο σαν βιβλιοθήκη και σαν χώρος επιμόρφωσης.






























Παιδαγωγική Ομάδα
2010-2011

Καρατάσος Νίκος, ΠΕ70, Υπεύθυνος Κέντρου

Κανδυλιάρη Μαγδαληνή, ΠΕ05, Αναπληρώτρια Υπευθύνου

Γρηγόρα Όλγα, ΠΕ05, Μέλος Π.Ο.
2009-2010
Καρατάσος Νίκος, ΠΕ70, Υπεύθυνος Κέντρου
Μανασσάκη Θεονύμφη, ΠΕ11, Αναπληρώτρια Υπευθύνου
Μαρκατάτου Δήμητρα, ΠΕ70, Μέλος Π.Ο.
Γρηγόρα Όλγα, ΠΕ05, Μέλος Π.Ο.
Κανδυλιάρη Μαγδαληνή, ΠΕ05, Μέλος Π.Ο.
Νομοί εμβέλειας για το σχολικό έτος 2010-11
Το ΚΠΕ Ρούβα απευθύνεται σε σχολεία και εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπ/σης των Διευθύνσεων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Α', Β',Γ', Δ' Αθήνας, Πειραιά και Α/θμιας Εκπ/σης των Διευθύνσεων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Δ' Αθήνας, Πειραιά.
Τα σχολεία τα οποία μπορούν να δεχθούν τα ΚΠΕ είναι 70% από τις Διευθύνσεις εμβέλειάς τους και 30% από Διευθύνσεις εκτός εμβέλειας.
Μονοήμερα Προγράμματα
1. «Το δάσος του Ρούβα: Ένα από τα τελευταία πρινοδάση της Μεσογείου»
Γνωριμία με ένα σπάνιο δασικό οικοσύστημα – Απειλές – Προστασία
(για την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπ/ση).
2. «"Διαβάζω μέσα στο νερό το άλφα, το βήτα και το ρω…" (Ελύτης, Τα Ρω του Έρωτα): Οι Νερόμυλοι της Γέργερης»
Νερό: Δικαίωμα, Υγεία, Ζωή & Ενέργεια - Διαχείριση & Προστασία.
(για την Α/θμια Εκπαίδευση)
3. «"Άξιον εστί…του νερού η αόρατη αορτή που πάλλει…" (Ελύτης, Άξιον Εστί): Οι Νερόμυλοι της Γέργερης»
Νερό: Δικαίωμα, Υγεία, Παράδοση, Ζωή & Ενέργεια - Διαχείριση & Προστασία.
(για τη Β/θμια Εκπαίδευση)
4. «Κυκλοφορώ…μα δεν Αδιαφορώ! Φροντίζω τον εαυτό μου και το περιβάλλον»
Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Οικολογική Μετακίνηση, Ενέργεια και Περιβάλλον
(για την Α/θμια Εκπαίδευση και το Γυμνάσιο)
1. «Το δάσος του Ρούβα: Ένα από τα τελευταία πρινοδάση της Μεσογείου»
Γνωριμία με ένα σπάνιο δασικό οικοσύστημα – Απειλές – Προστασία
(για την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπ/ση).
Το δάσος του Ρούβα, ένα συγκροτημένο δάσος -κυρίως- πρίνων, θεωρείται ως ένα από τα τελευταία συγκροτημένα πρινοδάση της Μεσογείου. Η ιστορικά έντονη αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση των κατοίκων της περιοχής με το οικοσύστημα του δάσους παίρνει σήμερα πλέον, σε συνδυασμό και με τους γενικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές και σε ερημοποιήσεις περιοχών, ανησυχητικές διαστάσεις. Το δάσος, ειδικά σε μερικές περιοχές του, παρουσιάζει έντονα φαινόμενα διάβρωσης που καθιστούν δύσκολη την ανανέωσή του, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται, ήδη, «βιολογικά γερασμένο» και «οικολογικά υποβαθμισμένο». Είναι επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης για το πρόβλημα αυτό και η άμεση λήψη μέτρων, όπως και η διαμόρφωση κατάλληλων συμπεριφορών, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του. Γι' αυτό το λόγο, στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του δάσους για τη φύση και τους ανθρώπους, τη δυναμική ισορροπία βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων που το συγκροτούν, την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους για να αντιληφθούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό αλλά και πλησίον μιας δασικής έκτασης και να αντιληφθούν το ρόλο των διαφορετικών πεποιθήσεων και αξιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τη διαχείριση και προστασία των δασών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος και φύλλα εργασίας, δραστηριότητες προσομοίωσης και παιχνιδιών καθώς και μετακίνηση στο προς μελέτη πεδίο και περιβαλλοντικά μονοπάτια.
2. «"Διαβάζω μέσα στο νερό το άλφα, το βήτα και το ρω…" (Ελύτης, Τα Ρω του Έρωτα): Οι Νερόμυλοι της Γέργερης»
Νερό: Δικαίωμα, Υγεία, Ζωή & Ενέργεια - Διαχείριση & Προστασία.
(για την Α/θμια Εκπαίδευση)
Στην Κρήτη μόνο το 10% των νερών που φτάνει είναι εκμεταλλεύσιμο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση των υδάτων (81%) στην ολοένα και πιο εντατική Γεωργία αλλά και το μεγάλο ποσοστό που χρησιμοποιεί η ύδρευση (16%), λόγω μαζικού τουρισμού. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν αφενός μεν το πρόβλημα του νερού στην Κρήτη ορατό, αφετέρου προοιωνίζουν δυνατότητες λύσεων αφού η σωστή διαχείριση του νερού στις συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι εφικτή. Επιπλέον και ως κυριότερο κριτήριο για την επιλογή του θέματος, η παρουσία του νερού στη Γέργερη λόγω των πηγών του Ρούβα, η ιστορική αξία των νερόμυλων στην περιοχή που λειτουργούν από το 15ο αιώνα, η αναστήλωσή τους και η δημιουργία υπαίθριων μουσείων 'Πολιτισμού της Ελιάς' και 'Υδροκίνησης', το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού και η Λιμνοδεξαμενή, καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα το νερό από το ΚΠΕ Ρούβα, αφού έχει στη διάθεσή του σημαντικά πεδία μελέτης για διερεύνηση και εύρεση λύσεων σε όλα τα προβλήματα που είναι δυνατόν να τεθούν από τις περιβαλλοντικές ομάδες, καθώς και τη δυνατότητα διαμόρφωσης στάσεων ενεργού πολίτη και αξιών υπεύθυνου ανθρώπου στους μαθητές.
Στόχος του προγράμματος είναι η επισήμανση του προβλήματος της κατασπατάλησης και ρύπανσης του νερού, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και την εμπλοκή που έχουν με το θέμα.
Στο πρόγραμμα οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και διενεργείται κατά περίπτωση βιωματικό παιχνίδι, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, συζήτηση με τις ομάδες, παρουσίαση του θέματος σε μορφή Power Point, εμπλοκή των μαθητών σε ρόλους για την επίτευξη παραμυθιού, επισήμανση του προβλήματος στα πεδία μελέτης και στα περιβαλλοντικά μονοπάτια.
3. «"Άξιον εστί…του νερού η αόρατη αορτή που πάλλει…" (Ελύτης, Άξιον Εστί): Οι Νερόμυλοι της Γέργερης»
Νερό: Δικαίωμα, Υγεία, Παράδοση, Ζωή & Ενέργεια - Διαχείριση & Προστασία.
(για τη Β/θμια Εκπαίδευση)
Τα κριτήρια επιλογής του θέματος παραμένουν τα ίδια με του προηγούμενου. Τα δυο προγράμματα που αφορούν τους Νερόμυλους κινούνται στην ίδια φιλοσοφία, με στόχους και δραστηριότητες, διαμορφωμένους κατάλληλα με την προηγούμενη γνώση και το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών της Β/θμιας Εκπαίδευσης.
4. «Κυκλοφορώ…μα δεν Αδιαφορώ! Φροντίζω τον εαυτό μου και το περιβάλλον»
Ατμοσφαιρική Ρύπανση, Οικολογική Μετακίνηση, Ενέργεια και Περιβάλλον
(για την Α/θμια Εκπαίδευση και το Γυμνάσιο)
Κριτήρια επιλογής του θέματος ήταν η ύπαρξη Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στο δήμο Ρούβα, η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα μεγάλου κυβισμού στην περιοχή, ο αυξημένος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που συνοδεύεται από κακή οδική συμπεριφορά, οι εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων για διάνοιξη δρόμων καθώς και το θεματικό έτος 2010 για την Ενέργεια.
Στο πρόγραμμα οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις των μέσων μεταφοράς στο περιβάλλον, ανακαλύπτουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις εφαρμογές τους στα μέσα μεταφοράς μέσα από τις αποστολές του «Ενέργειοκ Χόλμς», καλούνται να επιλέξουν οικολογικούς τρόπους μετακίνησης, γίνονται δάσκαλοι οικολογικής οδήγησης, εντοπίζουν τις δυσκολίες των πεζών μέσα από μια «βόλτα μετ'εμποδίων» και προτείνουν λύσεις.
Στόχος του προγράμματος είναι η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της αλόγιστης χρήσης του αυτοκινήτου, η γνωριμία με εφαρμογές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις μεταφορές και η εξοικείωση με οικολογικούς τρόπους μετακίνησης.
Στο πρόγραμμα οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και διενεργείται κατά περίπτωση βιωματικό παιχνίδι, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, συζήτηση με τις ομάδες, παρουσίαση του θέματος σε μορφή Power Point, εμπλοκή των μαθητών σε ρόλους, κυνήγι θησαυρού.
Πολυήμερα Προγράμματα
1. «Το δάσος του Ρούβα: Ένα από τα τελευταία πρινοδάση της Μεσογείου»
Γνωριμία με ένα σπάνιο δασικό οικοσύστημα – Απειλές – Προστασία
(για την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπ/ση).
2. «"Διαβάζω μέσα στο νερό το άλφα, το βήτα και το ρω…" (Ελύτης, Τα Ρω του Έρωτα): Οι Νερόμυλοι της Γέργερης»
Νερό: Δικαίωμα, Υγεία, Ζωή & Ενέργεια - Διαχείριση & Προστασία.
(για την Α/θμια Εκπαίδευση)
3. «"Άξιον εστί…του νερού η αόρατη αορτή που πάλλει…" (Ελύτης, Άξιον Εστί): Οι Νερόμυλοι της Γέργερης»
Νερό: Δικαίωμα, Υγεία, Παράδοση, Ζωή & Ενέργεια - Διαχείριση & Προστασία.
(για τη Β/θμια Εκπαίδευση)
1. «Το δάσος του Ρούβα: Ένα από τα τελευταία πρινοδάση της Μεσογείου»
Γνωριμία με ένα σπάνιο δασικό οικοσύστημα – Απειλές – Προστασία
(για την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπ/ση).
Το δάσος του Ρούβα, ένα συγκροτημένο δάσος -κυρίως- πρίνων, θεωρείται ως ένα από τα τελευταία συγκροτημένα πρινοδάση της Μεσογείου. Η ιστορικά έντονη αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση των κατοίκων της περιοχής με το οικοσύστημα του δάσους παίρνει σήμερα πλέον, σε συνδυασμό και με τους γενικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές και σε ερημοποιήσεις περιοχών, ανησυχητικές διαστάσεις. Το δάσος, ειδικά σε μερικές περιοχές του, παρουσιάζει έντονα φαινόμενα διάβρωσης που καθιστούν δύσκολη την ανανέωσή του, έτσι ώστε να χαρακτηρίζεται, ήδη, «βιολογικά γερασμένο» και «οικολογικά υποβαθμισμένο». Είναι επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης για το πρόβλημα αυτό και η άμεση λήψη μέτρων, όπως και η διαμόρφωση κατάλληλων συμπεριφορών, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του. Γι' αυτό το λόγο, στόχοι του προγράμματος είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του δάσους για τη φύση και τους ανθρώπους, τη δυναμική ισορροπία βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων που το συγκροτούν, την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους για να αντιληφθούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό αλλά και πλησίον μιας δασικής έκτασης και να αντιληφθούν το ρόλο των διαφορετικών πεποιθήσεων και αξιών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν τη διαχείριση και προστασία των δασών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος και φύλλα εργασίας, δραστηριότητες προσομοίωσης και παιχνιδιών καθώς και μετακίνηση στο προς μελέτη πεδίο και περιβαλλοντικά μονοπάτια.
2. «"Διαβάζω μέσα στο νερό το άλφα, το βήτα και το ρω…" (Ελύτης, Τα Ρω του Έρωτα): Οι Νερόμυλοι της Γέργερης»
Νερό: Δικαίωμα, Υγεία, Ζωή & Ενέργεια - Διαχείριση & Προστασία.
(για την Α/θμια Εκπαίδευση)
Στην Κρήτη μόνο το 10% των νερών που φτάνει είναι εκμεταλλεύσιμο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση των υδάτων (81%) στην ολοένα και πιο εντατική Γεωργία αλλά και το μεγάλο ποσοστό που χρησιμοποιεί η ύδρευση (16%), λόγω μαζικού τουρισμού. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν αφενός μεν το πρόβλημα του νερού στην Κρήτη ορατό, αφετέρου προοιωνίζουν δυνατότητες λύσεων αφού η σωστή διαχείριση του νερού στις συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι εφικτή. Επιπλέον και ως κυριότερο κριτήριο για την επιλογή του θέματος, η παρουσία του νερού στη Γέργερη λόγω των πηγών του Ρούβα, η ιστορική αξία των νερόμυλων στην περιοχή που λειτουργούν από το 15ο αιώνα, η αναστήλωσή τους και η δημιουργία υπαίθριων μουσείων 'Πολιτισμού της Ελιάς' και 'Υδροκίνησης', το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού και η Λιμνοδεξαμενή, καθιστούν δυνατή την πραγματοποίηση ενός περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα το νερό από το ΚΠΕ Ρούβα, αφού έχει στη διάθεσή του σημαντικά πεδία μελέτης για διερεύνηση και εύρεση λύσεων σε όλα τα προβλήματα που είναι δυνατόν να τεθούν από τις περιβαλλοντικές ομάδες, καθώς και τη δυνατότητα διαμόρφωσης στάσεων ενεργού πολίτη και αξιών υπεύθυνου ανθρώπου στους μαθητές.
Στόχος του προγράμματος είναι η επισήμανση του προβλήματος της κατασπατάλησης και ρύπανσης του νερού, ανάλογα με την ηλικία των μαθητών και την εμπλοκή που έχουν με το θέμα.
Στο πρόγραμμα οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες και διενεργείται κατά περίπτωση βιωματικό παιχνίδι, δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, συζήτηση με τις ομάδες, παρουσίαση του θέματος σε μορφή Power Point, εμπλοκή των μαθητών σε ρόλους για την επίτευξη παραμυθιού, επισήμανση του προβλήματος στα πεδία μελέτης και στα περιβαλλοντικά μονοπάτια.
3. «"Άξιον εστί…του νερού η αόρατη αορτή που πάλλει…" (Ελύτης, Άξιον Εστί): Οι Νερόμυλοι της Γέργερης»
Νερό: Δικαίωμα, Υγεία, Παράδοση, Ζωή & Ενέργεια - Διαχείριση & Προστασία.
(για τη Β/θμια Εκπαίδευση)
Τα κριτήρια επιλογής του θέματος παραμένουν τα ίδια με του προηγούμενου. Τα δυο προγράμματα που αφορούν τους Νερόμυλους κινούνται στην ίδια φιλοσοφία, με στόχους και δραστηριότητες, διαμορφωμένους κατάλληλα με την προηγούμενη γνώση και το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών της Β/θμιας Εκπαίδευσης.
Προετοιμασία Επίσκεψης
Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε για την επίσκεψή σας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα! Πριν την επίσκεψή σας καλό είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω:
1.Το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψης πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους και μάλιστα θα χρειαστεί να περπατήσουμε από το ένα πεδίο δράσης στο άλλο. Επομένως επιβάλλεται μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί να είναι ντυμένοι κατάλληλα (αθλητικά παπούτσια, άνετα ρούχα, πιο ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καπέλα για τον ήλιο κλπ.).
2.Για τους ίδιους λόγους και καθώς θα έρθουμε σε στενή επαφή με δέντρα και φυτά, επιβεβαιώστε ότι οι μαθητές δεν πάσχουν από αλλεργίες, κι αν ναι, φροντίστε να ενημερωθείτε για αυτές ώστε να αποφύγουμε την έκθεση των παιδιών σε οτιδήποτε μπορεί να τα βλάψει.
3.Η επίσκεψη προβλέπεται να διαρκεί 4-5 ώρες. Θα σας παρακαλούσαμε λοιπόν να είστε εδώ έγκαιρα και να υπολογίσετε την ώρα αναχώρησης ανάλογα, ώστε να υπάρχει το περιθώριο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που επιλέξατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με την ώρα άφιξης ή αναχώρησης, το καλύτερο θα ήταν να επικοινωνήσετε μαζί μας τουλάχιστον μια εβδομάδα νωρίτερα.
4.Τα προγράμματά μας υλοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της Γέργερης (χώρος Κ.Π.Ε., Φουντάνα, χώρος ανοιχτού Μουσείου Ελιάς-αναπαλαιωμένου νερόμυλου, χώρος Λιμνοδεξαμενής Γέργερης, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, δάσος Ρούβα κλπ.). Για τη μετάβασή μας από το ένα πεδίο στο άλλο θα χρειαστεί κάποιες φορές να χρησιμοποιήσουμε το λεωφορείο που θα σας έχει μεταφέρει στο ΚΠΕ. Καλό θα ήταν να έχετε συνεννοηθεί με τον οδηγό εξαρχής, για να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες όπως η παράλειψη επίσκεψης πεδίων και δραστηριοτήτων, απαραίτητων για τη συνοχή του προγράμματος.
5.Πριν από κάθε επίσκεψη σε κάποιο πρόγραμμά μας σας ζητάμε να συμπληρώσετε με τα παιδιά ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν. Το ερωτηματολόγιο αυτό δίδεται αφ' ενός για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα θέματα που θα θίξουμε, να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν, αφ' ετέρου για να επεξεργαστούμε τις απαντήσεις τους για στατιστικούς αλλά και παιδαγωγικούς σκοπούς. Σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχει και επανατροφοδότηση (feedback) από εμάς ή τα ερωτηματολόγια θα συνδέονται με κάποια δραστηριότητα του προγράμματος. Τα ερωτηματολόγια αυτά θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε., στα «Προγράμματα» και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα που θα παρακολουθήσετε. Μπορούμε βέβαια να σας τα αποστείλουμε και με φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αν μας το ζητήσετε. Τα απαντημένα ερωτηματολόγια τα φέρνετε μαζί σας και μας τα παραδίδετε κατά την επίσκεψή σας στο ΚΠΕ.
6.Όπως γνωρίζετε, οι δραστηριότητες συντονίζονται από την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Παρ' όλα αυτά πιστεύουμε πως οι συνοδοί εκπαιδευτικοί έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Καταλαβαίνουμε όλοι πως για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των μαθητών θα πρέπει η προσοχή όλων μας να είναι αυξημένη, κυρίως γιατί πρόκειται για δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο. Επίσης, θα θέλαμε από εσάς, κατά την επίσκεψη, να συμμετέχετε μαζί με τα παιδιά στο πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο θα προωθήσει την ομαδοσυνεργατική διαδικασία που ακολουθούμε, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των ομάδων, αλλά θα κάνει και για εσάς την επίσκεψη πιο ευχάριστη!
Ελπίζουμε να περάσετε όμορφα μαζί μας, σας περιμένουμε!
Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ
Νίκος Καρατάσος, ΠΕ70, Υπεύθυνος ΚΠΕ
Όλγα Γρηγόρα, ΠΕ05, μέλος Π.Ο.
Μαγδαληνή Κανδυλιάρη, ΠΕ05, μέλος Π.Ο.
Σεμινάρια
Σεμινάρια Εκπαιδευτικών
2010-11
Διήμερο Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Ρούβα
«Γίνομαι ξανά παιδί: κατασκηνώνω, παίζω, συνεργάζομαι, αισθάνομαι, ανακαλύπτω… τα μυστικά του Δάσους του Ρούβα»
Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2011.
Ονόματα συμμετεχόντων, πρόγραμμα και πληροφορίες για το Σεμινάριο
«Ανθρώπινα Δικαιώματα και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση»
4-5 Φεβρουαρίου 2011 Συνδιοργάνωση με τα Κ.Π.Ε. Γουβών και Νεάπολης Πρόγραμμα
«Ενημέρωση και Βιωματική Συμμετοχή Διευθυντών στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» 5 Μαΐου 2011 Συνδιοργάνωση με το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη
Βιωματικό σεμινάριο στο δάσος του Ρούβα 28-29 Μαΐου 2011
2009-10
Συμμετοχή στο «Εισαγωγικό σεμινάριο Γ' επιπέδου για στελέχη ΚΠΕ στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Μαυροβουνίου» 17-18 Σεπτεμβρίου 2009
«Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές και Τοπική Κοινωνία» 19-20 Φεβρουαρίου 2010 - Πρόγραμμα
Σεμινάρια Ενηλίκων
2010-11
«Γεωργία-Περιβάλλον-Εναλλακτικές Καλλιέργειες»
Σεμινάριο Ενηλίκων Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 Διοργάνωση: ΚΠΕ Ρούβα, Δήμος ΓόρτυναςΠληροφορίες

22 Ιανουαρίου 2011 - Πρόγραμμα
"Βιώσιμη Κινητικότητα - Ας μετακινηθούμε Οικολογικά!"
22 Φεβρουαρίου 2011
Πρόγραμμα
2009-10
Εκδήλωση γνωριμίας με θέμα: «Ο ρόλος και η Δράση του Κ.Π.Ε. Ρούβα»
20 Νοεμβρίου 2009 - Πρόγραμμα
Επίσκεψη μαθητών του 13ου Γυμνασίου Ηρακλείου καθώς και μαθητών και καθηγητών από σχολεία της Ισπανίας και της Τουρκίας στα πλαίσια του προγράμματος Comenius «DIFFERENT SCHOOLS, SAME AIM» - «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΚΟΙΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ» 23 Απριλίου 2010
Συμμετοχή στην Πολυπεριβαλλοντική Ημερήσια Έκθεση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος του δήμου Ηρακλείου 5 Ιουνίου 2010

Νέα - Ανακοινώσεις
«Γεωργία-Περιβάλλον-Εναλλακτικές Καλλιέργειες»
Σεμινάριο Ενηλίκων Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 Διοργάνωση: ΚΠΕ Ρούβα, Δήμος ΓόρτυναςΠληροφορίες

Διήμερο Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του ΚΠΕ Ρούβα
«Γίνομαι ξανά παιδί: κατασκηνώνω, παίζω, συνεργάζομαι, αισθάνομαι, ανακαλύπτω… τα μυστικά του Δάσους του Ρούβα»
Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2011.
Ονόματα συμμετεχόντων, πρόγραμμα και πληροφορίες για το Σεμινάριο
Σεμινάρια Ενηλίκων
22 Φεβρουαρίου 2011 - "Βιώσιμη Κινητικότητα - Ας μετακινηθούμε Οικολογικά!"-
Αίτηση Συμμετοχής
Πρόγραμμα Σεμιναρίου

Εγκύκλιος Σχολικών Δραστηριοτήτων 2010-11
Εκπαιδευτικό Υλικό
ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ας μετακινηθούμε οικολογικά! (pdf)
Έκδοση του ΚΠΕ Ρούβα
© Copyright 2011: ΚΠΕ Ρούβα
ΣΥΓΓΡΑΦΙΚH ΟΜAΔΑ/ΕΠΙΜEΛΕΙΑ EΚΔΟΣΗΣ
Καρατάσος Νίκος, Δάσκαλος ΠΕ70, MEd, Υπεύθυνος του ΚΠΕ
Κανδυλιάρη Μαγδαληνή, Γαλλικής Φιλολογίας ΠΕ05,Τοπογράφος Μηχανικός, Αναπληρώτρια Υπευθύνου του ΚΠΕ
Γρηγόρα Όλγα, Γαλλικής Φιλολογίας ΠΕ05, MEd, Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας
Εργασίες Παιδιών
Άρθρο περιβαλλοντικής Ομάδας του 52ου Δημοτικού Ηρακλείου για το Δάσος του Ρούβα 16/06/10
Από Ηράκλειο για Γέργερη (διαδρομή περίπου 37 χιλιομέτρων): Οδηγούμαστε από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου μέσω της Χανιώπορτας στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων και από κει στο Γιόφυρο και στρίβουμε αριστερά στο δρόμο για Μοίρες. Αν έρθουμε από την Εθνική οδό Ηρακλείου – Χανίων, θα βγούμε από την έξοδο του Γιόφυρου. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ηρακλείου – Μοιρών θα φτάσουμε στο χωριό Αγία Βαρβάρα (περίπου 27 χιλιόμετρα). Στη μέση του χωριού και κατά τη φορά που ερχόμαστε, θα συναντήσουμε δεξιά τη διασταύρωση για Ζαρό – Γέργερη. Παίρνοντας αυτόν τον επαρχιακό δρόμο, θα περάσουμε το χωριό Πανασσό, και το επόμενο χωριό είναι η Γέργερη (η απόσταση της Γέργερης από την Αγία Βαρβάρα είναι 10 χιλιόμετρα). Μπαίνοντας στην είσοδο του χωριού, θα ακολουθήσουμε το δρόμο δεξιά και θα μας οδηγήσει στο ΚΠΕ, το οποίο στεγάζεται στον ίδιο χώρο με το Γυμνάσιο της Γέργερης (πρώην κατασκήνωση).
Από Μοίρες για Γέργερη (διαδρομή περίπου 14 χιλιομέτρων): Από την Οδό 25ης Μαρτίου στις Μοίρες ακολουθούμε τη διαδρομή για τα χωριά Καπαριανά– Μορόνι – Παναγιά - Ζαρός – Νύβριτος – ΚΠΕ Ρούβα.
Επικοινωνία
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρούβα (χώρος παλιών κατασκηνώσεων)
70003 Γέργερη Ηρακλείου
Κρήτη
Τηλ/Φαξ: +30 28940 41227
E-mail: kperouva@gmail.com